U bent hier

Onderneming & Arbo
Wet werk en zekerheid straks weer aangepast?

Wet werk en zekerheid straks weer aangepast?

Als over drie jaar bij de evaluatie van de Wet werk en zekerheid (WWZ) blijkt dat de wet niet goed werkt, kan deze op een aantal punten worden aangepast. De afgelopen dagen zijn er in het midden- en kleinbedrijf honderden ontslagprocedures gestart om nog onder de transitievergoeding uit te komen.

De Volkskrant meldt dat er vorige week voor 1.450 werknemers ontslag is aangevraagd. Volgens de krant is dit een verdubbeling ten opzichte van de weken daarvoor. Vooral kleinere werkgevers deden dit om geen transitievergoeding te hoeven betalen aan werknemers die na twee jaar dienstverband uit dienst treden. Als de werkgever namelijk vóór 1 juli 2015 een ontslagprocedure is gestart, is hij nog gebonden aan de oude regels en hoeft hij dus geen transitievergoeding te betalen. Voor werkgevers die een ontslagaanvraag hebben ingediend bij UWV betekent dit dat zij de werknemer helemaal geen ontslagvergoeding hoeven mee te geven. Tot vandaag was het meegeven van een ontslagvergoeding bij de ontslagroute via UWV immers nog niet verplicht.

Wet werk en zekerheid moet zich in de praktijk bewijzen

Er zijn veel geluiden dat de Wet werk en zekerheid een averechts effect zou hebben. De wet is bedoeld om werknemers meer zekerheid op een vast contract te geven, maar de kritiek is dat werknemers door de nieuwe wet juist eerder op straat komen te staan. Minister Asscher erkent dat niet iedere werknemer eerder een vast contract zal krijgen door de nieuwe wet. Mocht het doel van de wet uiteindelijk onvoldoende worden bereikt, dan kan de wet op een aantal punten worden aangepast.