150% minimumloon voor zzp’ers?

Werken met zelfstandigen geniet steeds vaker de voorkeur bij werkgevers. Zelfstandigen zonder personeel (zzp) werken veelal op basis van een opdrachtovereenkomst, waardoor u kunt besparen op loonkosten en werknemerspremies. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil dat het minimumloon ook voor zzp’ers gaat gelden. De PvdA vindt dat het minimumtarief voor zzp’ers hoger moet zijn.

Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren toegenomen. Veel werkgevers vinden het aantrekkelijker om een zzp’er in dienst te nemen dan een vaste werknemer, omdat zij werken op basis van een overeenkomst van opdracht (ovo). Hierdoor kunt u ze onder het minimumloon verlonen. Het aantal zzp’ers is de afgelopen jaren dan ook toegenomen. Mocht het minimumloon voor zzp’ers ingevoerd worden, dan kunnen zzp’ers uw onderneming een stuk meer gaan kosten.

Financieel probleem

Veel zzp’ers zijn niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en bouwen geen pensioen op. Hierdoor komen ze in de toekomst mogelijk in financiële problemen. Strengere regels moeten zzp’ers beschermen tegen een loon lager dan het minimum. Minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de Wet minimumloon zo uitbreiden dat ook zzp’ers onder deze wet vallen. Dit vindt de PvdA echter onvoldoende. De partij pleit voor een minimumbeloning van 150% van het wettelijke minimumloon. 

Begin van het einde?

Een dergelijk voorstel betekent het einde van de zelfstandigheid. Daarnaast is er een grote kans dat het minimumtarief als standaardtarief gehanteerd wordt. Dit baart veel zzp’ers zorgen.