Per 2016 pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar

Sinds 1 januari 2014 ligt de pensioenrichtleeftijd op 67 jaar. Het ziet ernaar uit dat deze met ingang van 2016 nog een jaartje omhoog gaat. Dit heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën kortgeleden aangegeven aan de Eerste Kamer.

Staatssecretaris Wiebes heeft begin april een brief (pdf) naar de Eerste Kamer gestuurd naar aanleiding van vragen over het wetsvoorstel voor versobering van het Witteveenkader voor pensioenen. Hierin geeft hij onder meer aan dat de fiscale pensioenrichtleeftijd naar verwachting per 1 januari 2016 naar 68 jaar gaat. Dit betekent dat pensioenaanbieders voor de opbouw van pensioen zullen rekenen met een opbouwperiode tot aan de 68e verjaardag. Wie eerder met pensioen wil, krijgt een lagere pensioenuitkering.

Aankondiging verhoging pensioenleeftijd vóór 1 januari 2015 

De fiscale pensioenrichtleeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting. Als de ontwikkeling van de levensverwachting inderdaad aanleiding geeft tot een verdere verhoging van de pensioenleeftijd, moet de regering deze verhoging vóór 1 januari 2015 officieel aankondigen. Een aanpassing van de pensioenleeftijd moet volgens de wet namelijk altijd minstens een jaar van tevoren bekendgemaakt worden. Een nieuwe verhoging per 2015 is dus niet aan de orde, aangezien die dan vóór 2014 bekend had moeten zijn.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de pensioen(richt)leeftijd, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!