30%-regeling ook na vertrek uit Nederland

Is uw onderneming op zoek naar werknemers met specifieke deskundigheid? Overweeg dan werknemers uit het buitenland te werven als in Nederland niet de juiste kandidaten zijn te vinden. U kunt dan de 30%-regeling toepassen op het normale salaris van de werknemer uit het buitenland. Onder voorwaarden kunt u dan een belastingvrije vergoeding verstrekken aan deze werknemers. Uit een recent arrest van de Hoge Raad blijkt dat de 30%-regeling niet alleen van toepassing is op het normale salaris, maar ook op het nagekomen loon van een werknemer na vertrek uit Nederland.

In een eerdere rechtszaak en uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch is dit onderwerp al aan bod gekomen. De Amerikaan in deze zaak behaalde had volgens het gerechtshof nog recht op de vrijstelling toen hij na terugkeer naar zijn eigen land nog inkomsten ontving uit de opties ui de Nederlandse dienstbetrekking. Volgens de Belastingdienst moesten de inkomsten als normaal loon belast worden, maar staatssecretaris Weekers van Financiën was het echter niet eens met deze uitspraak en ging in cassatie bij de Hoge Raad.

Grondslag variabel loon

De Hoge Raad ging mee met de uitspraak van het gerechtshof. Uit de wetsgeschiedenis zou namelijk blijken dat tot de grondslag voor de 30%-regeling ook de variabele loonbestanddelen behoorden. De vorm daarvan was hierbij niet van belang. Dit gold dus ook voor de optievoordelen, omdat die waren toe te rekenen aan de verrichte arbeid in de jaren 2002 tot en met 2005 in Nederland. Daarnaast vond de Hoge Raad dat voor de 30%-regeling niet was vereist dat de kosten ook daadwerkelijk waren gemaakt. Bij de 30%-regeling ging het namelijk om een forfaitaire regeling en daarbij waren de werkelijke kosten niet relevant. De staatssecretaris kreeg dus geen gelijk.
Hoge Raad, 27 april 2012, LJN: BU8932
Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 11 maart 2011, LJN: BQ6463