Adviespunt Klokkenluiders bewijst zijn nut

Medewerkers die misstanden binnen hun organisatie aan de kaak willen stellen, zijn gebaat bij een onafhankelijk adviespunt. Dat constateert onderzoeksbureau Berenschot. De grote hoeveelheid meldinstanties en regelingen weerhoudt een deel van de medewerkers van klokkenluiden.

Het Adviespunt Klokkenluiders werd eind 2012 in het leven geroepen. Omdat de Tweede Kamer momenteel nadenkt over een nieuwe wet om klokkenluiders beter te beschermen, had zij gevraagd om het adviespunt te evalueren. Onderzoeksbureau Berenschot bekeek in hoeverre medewerkers misstanden op het werk signaleren en of zij hiermee naar buiten kunnen treden. Het blijkt dat de grote hoeveelheid regelingen en instanties het doen van een melding niet bepaald gemakkelijk maken. Daarnaast spelen angst voor negatieve persoonlijke gevolgen en een gebrek aan vertrouwen in de procedures veel werknemers parten. Het onafhankelijke Adviespunt Klokkenluiders kan medewerkers adviseren en ondersteunen, mochten zij overwegen om misstanden in hun organisatie te melden. Daarmee bewijst het adviespunt zeker zijn nut.

Misstanden op het werk veilig melden

Misstanden op het werk vinden zeker niet incidenteel plaats. Volgens het onderzoek had 22% van de medewerkers in het bedrijfsleven de afgelopen jaren vermoedens dat er iets niet in de haak was. Bij de overheid vond 8% van de werknemers dat de veiligheid in het geding kwam. In het volledige rapport ‘Veilig misstanden melden op het werk’ kunt u alle ins en outs van het onderzoek lezen.