Afkopen vakantiedagen heeft zijn beperkingen

Wettelijke vakantiedagen van werknemers vervallen - volgens de nieuwe vakantiewet - een half jaar na het jaar van opbouw. Uw onderneming kan over de vervaltermijn van bovenwettelijke vakantiedagen andere afspraken maken in het personeelsreglement of de arbeidsovereenkomst. Heeft een werknemer zijn vakantiedagen voor een bepaalde datum niet opgenomen, dan kunt u deze vakantiedagen uitbetalen. Maar is dit wel toegestaan?

Het kan aantrekkelijk lijken om vakantiedagen af te kopen, omdat het werknemers niet lukt om voor een bepaalde vervaltermijn hun vakantiedagen op te nemen. Maar wees wel bewust van de beperkingen die hieraan kleven! Het is namelijk alleen mogelijk om tussentijds - tijdens het dienstverband - de bovenwettelijke vakantiedagen uit te betalen. Dit moet uw onderneming schriftelijk afspreken met de werknemer.

Recht op vakantiedagen

Volgens de wet houdt een werknemer het recht om zijn vakantiedagen op te nemen. Dus kan uw onderneming de werknemer niet verplichten zijn vakantiedagen te verkopen. Dit heeft te maken met de zogenoemde recuperatiefunctie van vakantie. Vakantiedagen zijn bedoeld om uit te rusten van gedane arbeid. Dit betekent dat u de werknemer in de gelegenheid moet stellen om vakantie op te nemen. Andersom kan de werknemer u ook niet verplichten om zijn vakantiedagen te laten uitbetalen.

Onterecht uitbetaald

Heeft uw onderneming de vakantiedagen toch afgekocht, dan bestaat de mogelijkheid om dit te corrigeren. De werknemer stort het bedrag van de onterecht uitbetaalde vakantiedagen terug en u betaalt hem alsnog loon door tijdens zijn volgende vakantie. Wil de werknemer hier niet aan meewerken, dan kunt u bij de eerstvolgende salarisuitbetaling de uitbetaalde vakantiedagen weer optellen bij het vakantiesaldo en het onterecht uitbetaalde bedrag aftrekken van het salaris. Overigens is het verstandig om uw werknemer hierover vooraf te informeren.