Arbo: check vaker kosten re-integratie

De kosten en activiteiten van re-integratie moet u tijdig becijferen en budgetteren. Elke arboprofessional doet daar goed aan: de kosten kunnen immers enorm oplopen, ook bij re-integratietrajecten tweede spoor. Daarvoor is het noodzakelijk om het verschil tussen een re-integratietraject eerste spoor en tweede spoor scherp te zien.

Wat moet u bij budgetteren weten over eerste en tweede spoor bij re-integratie?

  • Bij eerste spoor zoekt de huidige werkgever naar herplaatsing binnen de eigen organisatie.
  • Bij tweede spoor gaat een zieke werknemer re-integreren bij een andere werkgever. Een tweede spoor kan pas gestart worden als het eerste spoor niet gelukt is.

Als vervolg moet u als arboprofessional kijken of u een specialistisch reïntegratiebureau inschakelt of een fullservicebureau. Dit laatste is weliswaar eenvoudiger, het is allesbehalve maatwerk. Het gekozen bureau moet in elk geval ervaring hebben met het soort re-integratie dat de professional en de werknemer nodig hebben. Of een bureau gecertificeerd is, is ook een aandachtspunt. Het belangrijkste bewijs hiervan is het 'Blik op Werk'-keurmerk.

Arbodienst kent specifieke wetgeving

Bij een tweedespoortraject schakelen de meeste organisaties de arbodienst in. Deze kent de specifieke wetgeving en beschikt over een uitgebreid netwerk. Overige aandachtspunten als u gaat kiezen voor een arbodienst zijn periodieke rapportages, transparantie, communicatie en verwachtingsmanagement van het bureau.