Behoefte aan bakkie leut zit diep van binnen
Sommige medewerkers tikken espresso’s achterover alsof hun leven er vanaf hangt, anderen zweren bij slappe kamillethee als opkikkertje. Oordeel niet te snel over diegenen die koffiedrinken tot een kunstvorm hebben verheven. Het hoeft helemaal niet te betekenen dat zij doordeweeks te laat naar bed gaan of te veel werk moeten verzetten.
Volgens wetenschappers van Amerikaanse topuniversiteit Harvard is de hoeveelheid koffie die medewerkers dagelijks consumeren grotendeels genetisch bepaald. Zij vonden tijdens hun experimenten namelijk zes nieuwe genetische varianten die corresponderen met verschillende reacties op cafeïne. Met andere woorden: mensen reageren verschillend op koffie. En daarom beginnen sommigen al te stuiteren van het aróma van koffie, terwijl anderen rustig kunnen ‘kettingdrinken’.
Cafeïne voor productieve medewerkers
De wetenschappers erkennen dat er meer speelt dan alleen erfelijkheid. Gewoonten en cultuur drukken natuurlijk evengoed een stempel op het dagelijkse koffie-gebruik. De volgende stap voor de onderzoekers is uitzoeken welke mensen het meeste profijt hebben van de effecten van koffie. Misschien dat u dus in de toekomst precies weet hoeveel bakkies leut iedere medewerker moet drinken om het productiefst te zijn.