Beloningsbeleid financiële sector aan banden

Financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, worden vanaf 2015 verplicht om een beheerst beloningsbeleid te voeren. Dit houdt in dat perverse beloningsprikkels en excessieve beloningen aan banden worden gelegd. Dat staat in het wetsvoorstel Beloningsbeleid van financiële ondernemingen. Minister Dijsselbloem van Financiën stuurt dit door naar de Tweede Kamer nu de ministerraad ermee heeft ingestemd.

Eerder is het wetsvoorstel (pdf) ter consultatie voorgelegd aan de financiële markt en vervolgens naar de Raad van State gestuurd. Die heeft laten weten de wens van de regering om ‘excessieve beloningen of beloningsstructuren waarvan perverse prikkels uitgaan, te ontmoedigen of zelfs in uitzonderlijke gevallen met een wettelijke regeling te verbieden’ te onderschrijven. Naar aanleiding van de consultatie en het advies van de Raad van State is het oorspronkelijke wetsvoorstel op vier punten inhoudelijk verbeterd:

  • De maximering van de vertrekvergoeding is beperkt tot diegenen die het dagelijks beleid bepalen.
  • Er is een overgangsregeling ten aanzien van de maximering van de vertrekvergoeding toegevoegd.
  • De verplichting tot het aanpassen van variabele beloningen bij geringere of negatieve prestaties van de onderneming is geschrapt.
  • De verantwoordelijkheid voor eventuele compensatie bij het verlies van bonussen komt volledig bij de onderneming en werknemer liggen.

Bonusplafond en strenge voorwaarden

De belangrijkste maatregel uit het wetsvoorstel is de introductie van een bonusplafond. Dit houdt in dat iedereen die werkzaam is in de Nederlandse financiële sector per 2015 maximaal 20% van zijn vaste beloning aan bonussen mag krijgen. Daarnaast bevat het wetsvoorstel onder meer de volgende maatregelen:

Deze wet biedt de mogelijkheid om de hoogte van een toegezegde bonus van een bestuurder te veranderen als die onder de gegeven omstandigheden onaanvaardbaar is. Daarnaast biedt de wet ook de mogelijkheid om een al betaalde bonus terug te vorderen als deze op basis van onjuiste informatie blijkt te zijn uitgekeerd. Het laatste wat deze wet regelt is de verplichting om in overnamesituaties een waardestijging van aandelen en opties van bestuur van beursvennootschappen tegen te houden.