Beperk gezondheidschade bij hitte op het werk

Het leek er vorige week even op dat er tropische buien op komst waren. Nu viel het mee, maar de zomer is nog niet voorbij! Als de temperatuur straks stijgt tot tropische hoogtepunten, kunnen werknemers dan nog wel doorwerken? Wat zijn de regels voor het werken bij hitte ook alweer?

In artikel 6.1 van het Arbeidsomstandighedenbesluit staat dat de temperatuur op de werkplek niet nadelig mag zijn voor de gezondheid van de werknemer. Er wordt geen specifieke temperatuur genoemd; u moet dus zelf inschatten wanneer de temperatuur op de werkplek tot gezondheidsproblemen leidt.

Hittestress calcutor voor berekenen risico

Niet alleen de temperatuur bepaalt de hitte op de werkplek. Ook de luchtvochtigheid, de warmtestraling, de kleding die werknemers dragen, de fysieke inspanning en de luchtsnelheid (zoals de mate van ventilatie) spelen hierin een rol. Al deze factoren bepalen of de omstandigheden tot gezondheidsproblemen leiden. U moet dit dus meenemen in uw beslissing om maatregelen te nemen. FNV Bondgenoten heeft een Hittestress Calculator ontwikkelt waarmee u een globale indicatie van de gezondheidsrisico’s kunt meten.

Bied persoonlijke beschermingsmiddelen aan

Als er inderdaad sprake is van te veel hitte op de werkplek, moet u er alles aan doen om gezondheidsklachten te voorkomen. Het Arbobesluit geeft een dat u allereerst gezondheidsklachten kunt voorkomen of beperken door persoonlijke beschermingsmiddelen beschikbaar te stellen. Hiermee kunnen werknemers zich beschermen tegen de hitte. Denk aan gekoelde dranken, luchtige kleding van katoen en extra ventilatoren. Zorg ook dat werknemers hun zoutgehalte op pijl houden, bijvoorbeeld door chips of zoute snacks aan te bieden.
Als persoonlijke beschermingsmiddelen onvoldoende zijn, kunt u de werkdagen verkorten, meer pauzes inlassen of het werk op de warme locatie afwisselen met werkzaamheden op een koelere plek. Andere mogelijkheden zijn:

  • Isoleer warmteproducerende apparaten of zet ze in een aparte ruimte;
  • Ventileer de ruimte goed;
  • Vervang gloeilampen door energiezuinige led-verlichting;
  • Gebruik de bestaande of installeer nieuwe zonwering;
  • Maak en houd platte daken nat.