Beroepsziekten worden vaak niet erkend

Ziek worden van het werk overkomt elk jaar tienduizenden mensen. Zij vallen uit door RSI, een burn-out, rugklachten, de schildersziekte OPS of andere aandoeningen. Arbodiensten melden elk jaar tussen de 5.500 en 7.000 gevallen van beroepsziekten, maar volgens het Bureau Beroepsziekten FNV (BBZ) ligt dat aantal vele malen hoger: het zal dik 40.000 zijn.

Het Bureau Beroepsziekten FNV vierde vorige week donderdag (3 juni) zijn tienjarig bestaan. In tien jaar tijd hebben 4.600 werknemers bij het BBZ aangeklopt om een rechtszaak te beginnen, maar voor 650 man is slechts een claim ingediend. In de andere gevallen bleek meestal al snel dat hun zaak geen kans zou maken. Werknemers moeten aannemelijk maken dat hun ziekte door het werk is veroorzaakt en dat is moeilijk. Is de diagnose niet eenduidig of spelen er te veel andere factoren mee die niets met het werk te maken hebben, dan is dat zelfs onmogelijk. Staat vast dat het werk de oorzaak is, dan is de werkgever aansprakelijk, tenzij hij kan aantonen dat hij zijn zorgplicht heeft vervuld.

Onafhankelijk Centrum 

Rechtszaken over schadevergoedingen duren gemiddeld zes tot zeven jaar. Werkgevers schuiven de zaak door naar hun verzekeraar en die ontkent standaard aansprakelijkheid. Vaak schakelen werkgevers een medisch adviseur in en diepen zij allerlei privézaken op. Heeft iemand bijvoorbeeld OPS, waardoor het zenuwstelsel wordt aangetast, dan wordt er vaak drankgebruik, medicijngebruik of een hersenschudding bijgehaald. Verzekeraars die dit doen, zijn door BBZ in 2003 op een zwarte lijst gezet. Dit heeft veel veranderd bij rechtszaken rondom beroepsziekten. Partijen schakelen voortaan niet allebei hun eigen medisch adviseur in, maar nemen samen een deskundige van het onafhankelijke Centrum voor Beroepsziekten in de arm.