Beschikking geen loonheffingen vervangt VAR

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) wordt in de toekomst vervangen door de nieuwe 'Beschikking geen loonheffingen' (BGL). Dat blijkt uit een wetsvoorstel dat staatssecretaris Wiebes van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De opdrachtgever wordt medeverantwoordelijk voor de juistheid van de beschikking.

In het bericht 'Mogelijk verder uitstel voor VAR-webmodule' kon u al lezen dat de VAR 2014 geldig blijft tot er duidelijkheid is over de toekomst van de VAR. Die duidelijkheid is er nu in de vorm van het wetsvoorstel Beschikking geen loonheffingen (pdf). In dit voorstel staat dat opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) samen verantwoordelijk worden voor de beoordeling van hun arbeidsrelatie. In de praktijk houdt dit in dat de zzp’er de BGL aanvraagt via een webmodule. Alleen als uit de vragen in deze module blijkt dat er geen sprake is van loon, krijgt hij een BGL. In die beschikking staat onder welke voorwaarden de opdracht wordt uitgevoerd.

Controle BGL is taak opdrachtgever

De opdrachtgever moet de BGL controleren voordat hij de opdracht daadwerkelijk aan de zzp’er verstrekt. Dit zorgt ervoor dat de zzp’er niet meer in zijn eentje alle gevolgen draagt als de beschikking niet klopt. Doordat opdrachtgevers een controlerende rol krijgen, kunnen ze ook opdraaien voor de gevolgen van een ten onrechte afgegeven beschikking. Nu bepaalt de Belastingdienst bij een VAR-aanvraag op verzoek van de zzp'er of zijn inkomen loon is. De opdrachtgever is helemaal niet betrokken bij de aanvraag.

Niet voor elke opdracht nieuwe BGL

Een zzp'er hoeft straks niet voor elke opdracht een nieuwe BGL aan te vragen: bij opdrachten waar de werkzaamheden, omstandigheden en voorwaarden gelijk zijn, kan hij bij verschillende opdrachtgevers dezelfde beschikking gebruiken.