Betaal belasting direct als dividend vaststaat

Op het moment dat de algemene vergadering van aandeelhouders (ava) heeft vastgesteld dat uw onderneming dividend gaat uitkeren, dan start de betaaltermijn voor de dividendbelasting. Als financial moet u daar dus rekening mee houden. De Rechtbank Den Haag heeft pas gezegd in een uitspraak dat de betaaltermijn voor de dividendbelasting weliswaar een maand is, maar dat het ingaat bij vaststelling. Dus u moet direct belasting afdragen, ook als u het dividend nog niet overgemaakt heeft!

De ava van een onderneming had in deze rechtszaak op 10 juli 2009 de uitbetaling van dividend vastgesteld. Op 12 september werd het dividend uitbetaald, waarna de Belastingdienst de verschuldigde dividendbelasting op 15 september ontving. Jammer dan, maar dat is te laat, zei de Belastinginspecteur. De onderneming kreeg een verzuimboete opgelegd. Maar volgens de financial van deze onderneming begon de betaaltermijn voor de dividendbelasting pas toen het dividend was uitgekeerd en was het bedrag dus ruim op tijd bij de fiscus binnen geweest. Toen de inspecteur daar niet alsnog in meeging, ging de onderneming in beroep.

Eén maand na beschikbaar stellen

Ook de rechter gaf geen sjoege op dit beroep en hield de verzuimboete in stand. Volgens hem had de financial de regel niet goed toegepast waarin staat dat een onderneming dividendbelasting moet betalen binnen een maand nadat dividend beschikbaar gesteld is. De rechter vond dat het dividend vorderbaar – en dus beschikbaar – was geworden voor de aandeelhouders toen de ava besloot dat de onderneming dit ging uitkeren. Ondanks dat het dividend pas later werd uitbetaald, had de belasting hierover dus al op 10 augustus moeten zijn uitbetaald.
Rechtbank Den Haag, 23 april 2010, LJN: BM6905