Casemanager, blijf asjeblieft bij je leest

Bij langdurig ziekteverzuim is de werkgever verplicht een casemanager aan te wijzen. Maar deze moet dan wel weten waar de grenzen van zijn taken liggen. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) kan de bedrijfsarts af en toe zijn werk niet doen omdat de casemanager op zijn stoel gaat zitten. En dat komt de re-integratie van de zieke werknemer zeker niet ten goede.

In het plan van aanpak voor de re-integratie legt u vast wie de casemanager wordt. Deze – interne of externe – partij bewaakt het verzuimproces en zorgt ervoor dat afspraken uit het plan van aanpak worden nagekomen. Maar soms adviseren casemanagers op eigen houtje zieke werknemers over hun re-integratie. De bedrijfsarts zetten ze zo buitenspel.

Averechts bij re-integratie

Terwijl de werkgever verplicht moet samenwerken met deze medische deskundige. Het is gevaarlijk als casemanagers het heft in eigen handen nemen. De gezondheid van de werknemer is er niet mee gediend en hierdoor zal de werknemer ook niet sneller re-integreren. Het kan zelfs averechts werken. Leg in het plan van aanpak dus niet alleen vast wie de casemanager is, maar ook wat zijn taken precies zijn. Het werk van de bedrijfsarts belemmeren hoort daar in ieder geval níet bij.