Controles tegen agressie en geweld in horeca

Elke werkgever in Nederland moet maatregelen nemen om de veiligheid en gezondheid van het personeel te waarborgen. Soms is dat een hele uitdaging. Zeker in de horeca, waar medewerkers veel te maken krijgen met agressie. De Arbeidsinspectie (AI) en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) voeren daarom de komende tijd veel controles uit bij hotels, restaurants en cafés.

Eerder kon u in het bericht ‘Meer controle bij horeca en benzinestations’ al lezen dat er in de periode van 2006 tot en met 2009 maar liefst zeshonderd overvallen op horecabedrijven zijn gepleegd in ons land. Daarnaast hebben veel werknemers in de horeca vaak last van agressief gedrag van klanten en passanten. Om die redenen hebben de Arbeidsinspectie en de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit het voornemen om tot februari 2012 maar liefst 1.150 horecabedrijven te controleren. Bij deze inspecties kijken de instanties of werkgevers wel voldoende maatregelen nemen om agressie en geweld tegen hun personeel te voorkomen. Bij maatregelen kunt u denken aan gedragscodes, anti-agressiviteitstrainingen en opvang en nazorg.

Zelf de inspectie uitvoeren

Bij de controles letten de inspectiediensten op 11 verschillende onderdelen. Ter voorbereiding kunt u zelf alvast een inspectie op deze verschillende onderdelen uitvoeren. De Arbeidsinspectie heeft namelijk een Zelfinspectie Aanpak Agressie en Geweld in het leven geroepen die u helpt om agressie en geweld in uw organisatie zelf aan te pakken. Doe er uw voordeel mee!