Deskundigenoordeel UWV moet bindend zijn

Soms kan er een conflict ontstaan als een werknemer ziek is, maar de bedrijfsarts vindt dat hij gewoon moet kunnen werken. In dit geval kunnen de werkgever en werknemer vrijwillig een second opinion aanvragen bij UWV. Veel werknemers zijn echter van mening dat ze hier niet zoveel mee opschieten, omdat het zogenoemde deskundigenoordeel vrijblijvend is. Stichting De Ombudsman vindt dat hier verandering in moet komen.

Stichting De Ombudsman geeft in een rapport aan dat het deskundigenoordeel van UWV bindend zou moeten zijn. Het deskundigenoordeel is bedoeld om het oordeel van de bedrijfsarts te toetsen, bijvoorbeeld als de zieke werknemer een arbeidsconflict heeft met zijn werkgever. Zoals u eerder in het bericht ‘Nieuw deskundigenoordeel bij re-integratie' heeft kunnen lezen kan een werkgever ook een second opinion aanvragen bij UWV als hij wil weten welke werkzaamheden een werknemer kan oppakken bij re-integratie.
In de praktijk blijkt echter dat veel werkgevers niets doen met de uitkomst van het deskundigenoordeel. Bij een arbeidsconflict gaat dit dus ten koste van de positie van de werknemer. Zeker omdat uit het onderzoek van De Ombudsman ook naar voren komt dat de werknemer in meer dan de helft van de gevallen gelijk krijgt bij een deskundigenoordeel.

Loon inhouden

Als een werkgever - op basis van het oordeel van de bedrijfsarts - van mening is dat zijn werknemer niet echt ziek is, kan hij besluiten om het loon van de werknemer in te houden. Een deskundigenoordeel geeft de werknemer dan de kans om aan te tonen dat hij wel echt ziek is. Door het deskundigenoordeel bindend te maken zou de werknemer dan zijn loon kunnen behouden.