Een duidelijke grens tussen werk en privé

Vakbeweging FNV waarschuwt voor de geestelijke en lichamelijke klachten die kunnen ontstaan door ook buiten werktijden bereikbaar te zijn. Werknemers die in hun vrije tijd even hun mail controleren op hun smartphone, tablet of laptop, lopen het risico dat ze last krijgen van technostress.

Steeds meer werknemers controleren ook buiten werktijd op hun smartphone, tablet of laptop of zij zich nog nuttig kunnen maken voor hun werkgever. Ook zijn er veel werknemers die het gevoel altijd en overal bereikbaar te moeten zijn voor hun werkgever. Uit een peiling van vakbond FNV blijkt dat 20% van de werknemers zijn mobieltje meer dan zes keer per dag buiten werktijd bekijkt. Eén op de vier werknemers bekijkt zijn mobiele apparatuur zelfs zes keer per uur. Op den duur kan dit leiden tot ‘technostress (pdf)’.

Scheiding tussen werk en privé

Onder technostress valt elk negatief effect op de attitude, gedachten, gedrag of lichamelijke fysiologie dat direct of indirect veroorzaakt wordt door technologie. U kunt dan denken aan acute stress die ontstaat bij een ICT-storing of de stress als gevolg van een overvloed aan informatie of het continu bereikbaar zijn. Werknemers hebben hierdoor vaker te maken met een hoge werkdruk, besluiteloosheid, onzekerheid en concentratieproblemen. Dit heeft een negatieve invloed op de prestaties en het functioneren van werknemers.
Een manier om technostress voor te zijn, is door de grens tussen werk en privé duidelijk te definiëren. Een werkgever moet duidelijke afspraken maken met de werknemers over het aankaarten en afhandelen van werkgerelateerde zaken in privétijd.