Einde aan cao- en loonontduiking in 2015

De Wet aanpak schijnconstructies wordt binnenkort bij de Tweede Kamer ingediend. Met deze wet wil minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schijnconstructies zoals schijnzelfstandigheid, ontduiking van het wettelijk minimumloon en ontduiking van cao’s aanpakken.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid informeerde de Tweede Kamer in 2013 al met de ‘Voortgangsrapportage aanpak schijnconstructies’ (pdf) over de stand van zaken wat betreft de aanpak van schijnconstructies. De minister heeft onlangs aangegeven de daarin aangekondigde maatregelen zo snel mogelijk te willen realiseren.

Voortgangsrapportage om schijnconstructies te bestrijden

De minister noemde in de voortgangsrapportage een aantal concrete maatregelen om schijnconstructies aan te pakken en te voorkomen:

  • Het gebruik van onkostenvergoedingen beperken
    Werkgevers kunnen niet langer een deel van het minimumloon van buitenlandse werknemers inzetten als onkostenvergoeding. Zo’n constructie is voordelig voor werkgevers omdat ze dan minder belasting en sociale premies afdragen. Het leidt echter tot oneerlijke concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt. Werkgevers moeten de onkostenvergoeding daarom apart gaan vermelden op de loonstrook, waardoor eventuele onderbetaling aan het licht komt. De werkgever krijgt dan een boete en een nabetalingsverplichting opgelegd zodat de werknemer alsnog het loon krijgt waarop hij recht heeft.
  • Schijnconstructies bestrijden en cao-handhaving ondersteunen
    De inspectiecapaciteit is sinds 1 november 2014 uitgebreid met een team van 15 inspecteurs. Dit team wordt binnenkort nog verder uitgebreid en heeft nu al afspraken gemaakt met diverse cao-partijen en -handhavers om schijnconstructies aan te pakken en de cao’s te handhaven.
  • Ketenaansprakelijkheid uitbreiden
    Niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever wordt aansprakelijk voor het betalen van het cao-loon aan een werknemer. Deze zogenoemde ketenaansprakelijkheid geldt nu al in de uitzendbranche voor het betalen van het minimumloon.
  • Toegang tot de rechter vereenvoudigen
    De toegang tot de civiele rechter wordt vereenvoudigd door middel van een verzoekschriftprocedure. Hiervoor gelden minder eisen dan voor een dagvaardingsprocedure waarvoor ook een deurwaarder moet worden ingeschakeld. Zo kunnen schijnzelfstandigen en werknemers die het cao-loon willen vorderen eenvoudiger naar de rechter stappen. De vereenvoudiging hangt samen met het Programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak (KEI).
  • Internationale samenwerking
    Omdat schijnconstructies vaak grensoverschrijdend zijn, is internationale samenwerking noodzakelijk. Minister Asscher heeft daarom afspraken gemaakt met Polen, Roemenië en Bulgarije (en binnenkort ook met Kroatië) om schijnconstructies aan te pakken.