Extra ziekmeldingen bij meerlingzwangerschap

Zwangere medewerksters die zwanger zijn van een meerling blijken nogal wat gezondheidsrisico’s te lopen omdat ze te lang blijven doorwerken. De Tweede Kamer laat uitzoeken of het mogelijk is om zwangerschapsverlof voor vrouwen die zwanger zijn van een meerling, te verlengen met twee of drie weken om gezondheidsrisico’s voor moeder en kind te beperken.

Vaak krijgen meerlingzwangere medewerksters het advies om na 20 weken maximaal 50% te werken en om met 26 tot 30 weken te stoppen met werken. Bij meerlingen is er bijvoorbeeld een verhoogd risico op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Ook is de zwangerschap zelf, de bevalling, de kraamperiode en de herstelperiode veel zwaarder dan bij de zwangerschap van een eenling. Medewerksters die zwanger zijn van een meerling hebben echter – net als medewerksters die zwanger zijn van een eenling – recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Vaak is dat onvoldoende en zien de medewerksters zich genoodzaakt om zich ziek te melden. Doorwerken kan de gezondheid van moeder en kind in gevaar brengen.

Aansluiten bij de rest van Europa

Uit een enquête (ppt) van De Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen (NVOM) onder 1.600 leden blijkt dat meer dan 80% van meerlingzwangere medewerksters tot vier weken voor aanvang van het verlof blijft werken. Voor 95% geldt dat ze blijven werken tot twee weken voor aanvang van het verlof. Bij het ziekmelden ervaart 25% geen of te weinig begrip van de leidinggevende. Bijna 70% voelt zich bezwaard om zich ziek te melden.
Langer zwangerschaps- en bevallingsverlof voor meerlingzwangere medewerksters zou aansluiten bij de situatie in de rest van Europa waarbij er al extra verlofdagen worden toegekend bij meerlingzwangerschappen. Daarnaast zou het ziekteverzuim dalen waarmee ook kosten bespaard worden. De Tweede Kamer laat nu uitzoeken of zo’n verlenging haalbaar is.

Ziekmeldingen bij meerlingzwangerschap

Bron: NVOM