Fiscus krijgt toch parkeergegevens leaserijders

Als werknemers parkeren via sms of smartphone, mag de Belastingdienst van het gerechtshof in Den Bosch de parkeergegevens opvragen. De gegevens die de fiscus niet nodig heeft voor controles, worden wel meteen vernietigd.

Bij het betalen van parkeerkosten via sms, internet, smartphone of app worden verchillende gegevens geregistreerd. De Belastingdienst wil deze gegevens gebruiken om te controleren of werknemers met een auto van de zaak hun rittenregistratie wel correct invullen. In het bericht 'Fiscus krijgt geen gegevens sms-parkeerders' kon u al lezen dat één van de aanbieders van het zogenoemde belparkeren weigerde om de fiscus de gevraagde gegevens te verstrekken. De rechter oordeelde toen dat deze aanbieder gelijk had. Het delen van de informatie was een té grote schending van de privacy van de betrokken automobilisten.

Belastingdienst krijgt in hoger beroep alsnog gelijk

De Belastingdienst ging in hoger beroep en kreeg van het gerechtshof in Den Bosch gelijk. Volgens het hof paste het verzoek om de gegevens netjes binnen de bevoegdheid van de fiscus volgens de Algemene wet inzake rijksbelastingen. De gegevensuitvraag was wel een inbreuk op de privacy van gebruikers, maar niet buitenproportioneel, aangezien de fiscus ook een zeer groot aantal voertuigen moet controleren op onder meer correcte toepassing van de bijtelling. Het gaat al om zo’n 2,5 miljoen kentekens die bij de Belastingdienst geregistreerd zijn als zakelijk gebruikte auto.

Parkeergegevens zonder koppeling direct vernietigd

Daarnaast besloot het hof dat de fiscus wel degelijk aan de privacy van de gebruikers heeft gedacht: er zijn geen persoonsgegevens opgevraagd en de parkeergegevens van auto’s die niet tot de te controleren categorieën behoren, worden na de eerste selectie direct vernietigd. Alleen als er een koppeling gelegd kan worden tussen een geparkeerd voertuig en de lijst van zakelijk gebruikte auto’s, zal de fiscus de correcte toepassing van de bijtelling verder onderzoeken.
De dienstverlener gaat de opgevraagde gegevens nu alsnog binnen 14 dagen aan de Belastingdienst aanleveren.
Gerechtshof ’s-Hertogenbosch, 19 augustus 2014, ECLI (verkort): 2803