Fiscus mag ontduikers strafrechtelijk vervolgen

Weigert u belasting te betalen of wilt u geen informatie verstrekken over uw vermogen, dan kan de Belastingdienst u niet alleen civielrechtelijk, maar nu ook strafrechtelijk aanpakken. Dit oordeelde de Hoge Raad onlangs over een zaak die was aangespannen tegen een leider van een criminele organisatie.

De man had met drugshandel een aardig zakcentje verdiend en dit niet aangegeven, dus legde de Belastingdienst hem  navorderingsaanslagen op over zijn inkomen. Hij weigerde echter de aanslagen te betalen. De rechter oordeelde in een kort geding dat hij een jaar gegijzeld mocht worden: in dat jaar zou hij zijn verplichtingen alsnog na moeten komen. De man weigerde echter weer inzage te geven in zijn vermogen, waarop de Belastingdienst aangifte deed van het overtreden van de fiscale inlichtingenplicht. Hij kreeg twee jaar gevangenisstraf opgelegd door de rechtbank. De man ging in hoger beroep en het gerechtshof Amsterdam oordeelde dat de strafrechtelijke vervolging in strijd was met de beginselen van de goede procesorde.

Aanpak

De Hoge Raad oordeelde echter anders. Wil de belastingplichtige geen inzage geven in zijn vermogen of hij weigert belasting te betalen, dan mag de Belastingdienst zowel een civiele- als strafrechtelijke procedure starten. In het vervolg zal het dus voor de fiscus gemakkelijker zijn belastingontduikers en wanbetalers strafrechtelijk aan te pakken.
Hoge Raad, 20 december 2011 LJN: BP4606