Geen pauze nemen schaadt gezondheid

Als werknemers geen pauze nemen van hun werk, riskeren zij gezondheidsproblemen. Toch doen veel werknemers dat: recent onderzoek toont aan dat een derde van de werkenden doorwerkt tijdens de lunch. Een kwart slaat de pauze zelfs helemaal over.

Het Britse onderzoeksinstituut CSP toonde aan de meest voorkomende problemen rugklachten zijn door te lang in één houding te werken. Ook veroorzaakt onderbezetting en hoge werkdruk veel stress.

Arbeidstijdenwet eist pauzes

De Arbeidstijdenwet (ATW) stelt eisen aan de rusttijden van werknemers: een pauze is een aangesloten periode van minstens één kwartier. Er geldt dan geen enkele verplichting tot arbeid. Hoe langer de werktijd, hoe langer de pauze. Bij meer dan vijfenhalf uur werken, geldt het minimum van een half uur pauze.
Toch zijn er werkgevers die de regels van de ATW aan hun laars lappen, zoals u al kon lezen op deze site in het bericht 'Laat werknemers lunchen zoals ze willen'. Personeel van een supermarkt mocht in de lunchpauzes niet naar buiten. Alleen de aard van een functie kan met zich meebrengen dat de werkplek niet verlaten kan worden, zoals aan boord van een vliegtuig of aan de operatietafel in een ziekenhuis.