Grotere organisaties kampen met hoger verzuim

Kleinere organisaties met minder dan tien werknemers krijgen minder vaak te maken met ziekteverzuim dan grotere organisaties. Gaat het bij kleine organisaties gemiddeld om een verzuimpercentage van 1,6%; bij grotere organisaties ligt dit percentage op 4,7%. Daarmee is het verzuim in grote organisaties bijna drie keer zo hoog.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het gemiddelde ziekteverzuimpercentage in 2013 is gedaald naar 3,9%. Daarmee zijn gemiddeld 39 op de 1.000 werknemers ziek. Het verzuim is nog nooit zo laag geweest sinds het CBS in 1996 met deze methode is begonnen om het ziekteverzuim te meten. In het bericht ‘Ziekteverzuim blijft in 2013 op 3,8% hangen’ heeft u al kunnen lezen dat arbodienstverlener ArboNed uitkwam op een gemiddeld ziekteverzuim in 2013 van 3,8%.

Ziekteverzuim hangt samen met grootte van de organisatie

Het gemiddelde ziekteverzuimpercentage is voor een deel afhankelijk van de grootte van de organisatie. In de tabel hieronder ziet u hoe het ziekteverzuimpercentage oploopt naarmate het aantal werknemers in de organisatie stijgt.

Ziekteverzuimpercentages

Laagste ziekteverzuim in de horeca

Ook de branche waarin de organisatie werkzaam is, is van invloed op de hoogte van het ziekteverzuim. In de gezondheids- en welzijnszorg, de industrie, het onderwijs, het openbaar bestuur en het water- en afvalbeheer ligt het ziekteverzuim gemiddeld rond de 5%. De volgende branches hebben juist een laag ziekteverzuimpercentage: verhuur en handel onroerend goed, financiële dienstverlening, landbouw, specialistische zakelijke diensten en de horeca. De horeca heeft met 2,2% het laagste gemiddelde ziekteverzuimpercentage. Volgens het CBS komt dat onder andere doordat er in de horeca veel kleine bedrijven zijn en de werknemers vaak jong zijn.