Hoe herkent u psychisch verzuim?

Niet alleen lichamelijke klachten, maar ook psychische klachten kunnen ervoor zorgen dat werknemers niet lekker in hun vel zitten. Het is belangrijk om deze klachten op tijd te herkennen en zo langdurig ziekteverzuim te voorkomen. Hoe doet u dat?

Als een werknemer een been gebroken heeft, is het meteen duidelijk welke klachten hij heeft en hoe dit zijn werk beïnvloedt. Zit een werknemer psychisch niet zo lekker in zijn vel, dan is dat een stuk minder eenvoudig te herkennen. Toch is het belangrijk om psychische klachten tijdig te signaleren. Uit onderzoek van arbodienstverlener Arboned blijkt namelijk dat bij bijna een kwart van het verzuim dat langer dan zeven dagen duurt, de oorzaak psychisch is.

Op tijd herkennen kan langdurige uitval voorkomen

Volgens het onderzoek kan de duur van psychisch verzuim met bijna een derde verkort worden als werkgevers op tijd de signalen herkennen en actie ondernemen. In de praktijk betekent dat dat het ziekteverzuim gemiddeld 17 dagen korter kan. Dat is voor de werknemer prettig, maar ook voor de werkgever. Een zieke werknemer kost namelijk gemiddeld zo’n € 250 per dag.
De drie symptomen waaraan u psychische klachten bij werknemers kunt herkennen, zijn:

  • slechte concentratie, moeheid, labiliteit, gespannenheid;
  • fouten op de werkvloer, anders functioneren dan voorheen;
  • non-verbaal gedrag, de werknemer is bijvoorbeeld stiller dan anders.

Het gesprek aangaan over structurele oplossing

Als een werknemer inderdaad psychische klachten lijkt te hebben, ga dan het gesprek met hem aan. Bespreek hoe u er samen voor kunt zorgen dat de werknemer weer beter in zijn vel gaat zitten, hoe u hieraan kunt bijdragen en welke partijen nodig zijn. Denk daarbij aan de bedrijfsarts of een vertrouwenspersoon. Is sprake van een complexer probleem, zoals een depressie, ga ook dan in overleg over de arbeidstaken en -uren van de werknemer en eventuele aanpassingen. Zo doet u er samen met de werknemer alles aan om te voorkomen dat de klachten resulteren in langdurig ziekteverzuim.