Invoering calamiteitenregeling uitgesteld

De calamiteitenregeling – die de WW-regelingen Onwerkbaar weer en Werktijdverkorting vervangt – gaat niet in op 1 september 2014, maar op 1 april 2016. Dit maakte minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs bekend.

In het bericht 'Calamiteitenregeling gaat volgend jaar in' van HR Rendement kon u lezen dat de invoering van de calamiteitenregeling is uitgesteld van 1 september 2013 naar 1 september 2014. Uit een memorie van antwoord van minister Asscher aan de Eerste Kamer blijkt dat de regeling opnieuw uitgesteld wordt. Dit keer niet voor een jaar, maar tot 1 april 2016.

Wet werk en zekerheid en Participatiewet krijgen voorrang

De nieuwe regeling voegt de huidige sectorregelingen voor WW bij onwerkbaar weer en de regeling Werktijdverkorting samen. Volgens de nieuwe calamiteitenregeling moeten werkgevers bij streng winterweer gedurende drie weken het loon van de werknemer doorbetalen, voordat er sprake is van recht op een WW-uitkering. Deze drie weken hoeven niet aaneengesloten te zijn. Bij andere niet-economische calamiteiten – zoals in het verleden de vuurwerkramp in Enschede of de MKZ-crisis – geldt straks een wachttijd van twee aaneengesloten weken.
De bedoeling was om de calamiteitenregeling per 1 september 2014 in te voeren, maar door de vele wijzigingen rondom de Wet werk en zekerheid (WWZ) en de Participatiewet is het voor UWV niet mogelijk om ook deze regeling nu in te voeren. De WWZ en de Participatiewet krijgen voorrang.

Mogelijk nog aanpassingen na SER-advies

Daarnaast zou er bij invoering per 1 september 2014 onvoldoende tijd zijn om het advies dat de Sociale Economische Raad (SER) uitbrengt over de toekomstige arbeidsmarktinfrastructuur mee te nemen in de regeling. Minister Asscher heeft aangegeven dat hij op basis van het SER-advies zal beslissen of en zo ja hoe de calamiteitenregeling aangepast moet worden.