Kosten na ongeluk verhalen op de veroorzaker

Op de skipiste, tijdens het sporten of in het verkeer gebeuren helaas regelmatig ongelukken. Als een werknemer hierdoor uitvalt, zit uw werkgever met een flinke kostenpost. Is het ongeluk echter veroorzaakt door een derde, dan kunt u de kosten die uw organisatie maakt, verhalen op deze derde persoon. Dit heet ‘regresrecht’.

Als een werknemer arbeidsongeschikt raakt, lopen de kosten hoog op. Het loon moet bijvoorbeeld worden doorbetaald en u krijgt te maken met de re-integratieverplichtingen uit de Wet Poortwachter. U kunt deze kosten verhalen als het ongeluk is veroorzaakt door een ander.

Vraag uw zieke werknemer wie de veroorzaker is

Om dit zogenoemde regresrecht toe te kunnen passen, moet u wel weten wie die de dader is. Ook moet u kunnen aantonen dat de schade is toegebracht door die persoon en er moet een direct gevolg zijn tussen de arbeidsongeschiktheid van de werknemer en het ongeval. Keert uw werknemer dus met de gipsvlucht terug van wintersport of raakt hij arbeidsbeperkt na een voetbalwedstrijd, vraag dan of dit is veroorzaakt door een derde.
In de vaktool ‘Schade verhalen (regresrecht)’ leest u precies welke stappen u moet nemen om de kosten voor de arbeidsongeschiktheid te verhalen op de veroorzaker van het ongeluk. Zo moet de werknemer direct naar de bedrijfsarts toe om de situatie te laten beoordelen. Vervolgens moet u – eventueel samen met de werkgever – bepalen hoeveel de schade precies is. Denk hierbij aan het nettoloon dat de werkgever doorbetaalt tijdens ziekte, de herstelkosten, zoals verpleeg- en revalidatiekosten, en kosten die te maken hebben met de re-integratie, zoals werkplekaanpassingen en omscholing. 

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over het regresrecht of re-integratie, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!