Leefstijlprogramma’s op werkplek geen effect

Het is niet bewezen dat leefstijlprogramma’s op de werkplek ook echt het gewenste effect hebben. Ook is er geen hard bewijs dat dit soort programma’s rendabel zijn en dat de voordelen opwegen tegen de kosten die gemaakt moeten worden. Dat zou blijken uit nieuw onderzoek in samenwerking met de VU en TNO.

Uit recent onderzoek door de Vrije Universiteit Amsterdam in samenwerking met VUmc en TNOGezond leven/arbeid zou blijken dat leefstijlprogramma’s op de werkplek in hun huidige vorm niet de gewenste verbetering van de gezondheid opleveren. Toch bleek uit eerdere onderzoeken altijd wel een positief effect. Volgens promotieonderzoek van Hanneke van Dongen (pdf) in samenwerking met VU en TNO komt dit door de manier waarop eerdere onderzoeken zijn uitgevoerd. Bovendien kan zij geen hard bewijs vinden dat dergelijke programma’s rendabel zouden zijn en dus hun investering waard zijn.

Programma richten op ongezonde werknemers

Werknemers met ongezonde leefgewoontes lopen meer risico om ziek te worden, te verzuimen en arbeidsongeschikt te raken. Dit kost uw organisatie geld. Werkgevers wordt dan ook altijd aangeraden maatregelen te nemen om op het werk de leefstijl van werknemers te beïnvloeden. Leefstijlprogramma’s zijn echter best prijzig en niet onomstreden. Toch blijft het belangrijk om werknemers met ongezonde gewoontes daarop aan te spreken. De onderzoekster raadt aan om dergelijke programma’s specifiek te richten op werknemers die dat nodig hebben en niet op alle werknemers. Dan is eerder positief resultaat zichtbaar (ook belangrijk voor de motivatie!) en kunt u deze investering makkelijker ‘verkopen’ aan de werkgever.