Maak de auto van de zaak winterklaar

Werknemers met een auto van de zaak kunnen met dit winterse weer tegen problemen aanlopen als de bedrijfswagen niet winterklaar is. De vorst, gladheid en pekel op de weg kunnen ervoor zorgen dat de auto niet start of erger: van de weg raakt. Maak uw wagenpark dus winterklaar!

De ANWB heeft een aantal tips gegeven om auto’s winterklaar te maken en daarmee winterse problemen te voorkomen. Het is handig om deze tips te delen met werknemers met een auto van de zaak. Zo kunnen ze alvast zelf proberen te voorkomen dat ze straks staan te koukleumen langs de kant van de weg in plaats dat ze aan het werk zijn. Kijk echter ook het servicecontract van de leasemaatschappij erop na. Mogelijk zit er een winterbeurt in het pakket en kunt u het hele wagenpark in één klap een winterklaar laten maken.  

Tips om de auto van de zaak te wapenen tegen vriesweer

Naast een wintersetje voor de auto met spullen zoals een ijskrabber, een slotontdooier, een ijsdeken (voor de voorruit), een ruitondooier en warme dekens voor het geval van pech, zijn er nog een aantal zaken die bestuurders kunnen doen om de auto van de zaak te wapenen tegen de lage temperaturen, vorst en gladheid:

  • Controleer de ruitenwissers en vernieuw ze zo nodig.   
  • Controleer de ruitensproeiervloeistof en vul bij met antivries.
  • Controleer de koelvloeistof en vul deze zo nodig bij.
  • Controleer de accu. De accu ontlaadt sneller bij lage temperaturen. Rijdt u veel korte stukjes, dan bestaat de kans dat de accu niet voldoende kans heeft om op te laden. U kunt daarom beter langere stukken rijden.
  • Controleer de verlichting (denk ook aan de mistlampen!).
  • Leg winterbanden op voor een betere grip op de weg en controleer ook de bandenspanning (verschilt per auto) en het profiel (minimaal 4 mm).
  • Vet de rubbers van de deuren in zodat deze niet vastvriezen. Hiervoor zijn speciale sticks verkrijgbaar, maar talkpoeder werkt ook.
  • Gebruik de handrem niet (in de winter). Deze kan vastvriezen (tenzij het een elektrische handrem is). Laat de auto in ‘P’ (automaat) of in de eerste versnelling (handgeschakeld) staan. Is de handrem vastgevroren, dan kunt u deze laten ontdooien door de motor (lang) te laten draaien.

Download een poster (tool) met deze tips om te verspreiden binnen uw organisatie!