Negatief beeld oudere werknemers

Dat werknemers steeds langer moeten doorwerken is inmiddels een feit. Dat betekent echter nog niet dat werkgevers daar ook om zitten te springen. De meesten blijken een relatief negatief beeld te hebben over medewerkers ouder dan veertig jaar. En dat terwijl de gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking alleen maar stijgt.

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen in het midden- en kleinbedrijf, multinationals en overheidsinstellingen blijkt dat 70% van de ondervraagde werkgevers in Nederland vindt dat gemiddelde leeftijd van een afdeling onder de 40 jaar moet liggen. Ook vinden ze dat er een overwicht moet zijn van jongere medewerkers. Daarnaast vinden ze medewerkers van boven de 40 jaar minder flexibel, vaker gefrustreerd, minder ambitieus, minder creatief en minder vernieuwend.

De gemiddelde leeftijd van de werkzame beroepsbevolking 

Tussen 1990 en 2011 is de gemiddelde leeftijd van de werkzame beroepsbevolking met 5 jaar gestegen tot 41,2 jaar. In deze periode is de bevolking steeds ouder geworden. In 2011 waren er voor het eerst meer werkende vijftig- dan dertigjarige mannen. Ook de arbeidsparticipatie onder vrouwen van vijftig tot 65 jaar is in 2011 flink toegenomen ten opzichte van 1990. Dat komt vooral doordat er in de jaren negentig nog maar betrekkelijk weinig 50- tot 60-jarige vrouwen een betaalde baan hadden. Daarnaast was de arbeidsparticipatie van mannen van die leeftijd vrij laag, onder andere door regelingen voor vervroegde uittreding.

Duurzame inzetbaarheid belangrijke investering

De stijging van de gemiddelde leeftijd van de beroepsbevolking betekent dat duurzame inzetbaarheid een belangrijke investering zal zijn voor de toekomst. Probeer uw werkgever hierin zo goed mogelijk te begeleleiden.

Gemiddelde leeftijd beroepsbevolking