Nieuwe regels bij frequent of langdurig verzuim

Per 1 juli 2015 wijzigt het ontslagrecht bij ziekteverzuim. Bij ziekte van uw werknemer, zijn er straks twee ontslagroutes te volgen. Is er sprake van frequent ziekteverzuim, dan moet u een ontslagaanvraag indienen bij de kantonrechter. Bij langdurig verzuim (na 104 weken arbeidsongeschiktheid) kiest u voor de ontslagroute via UWV.

In de Nota naar aanleiding van het verslag wetsvoorstel Wet werk en zekerheid (pdf) heeft de regering onlangs laten weten dat er een onderscheid kan ontstaan bij ontslag vanwege ziekteverzuim. Alleen bij langdurig ziekteverzuim moet u straks namelijk een ontslagaanvraag indienen bij UWV. Bij frequent ziekteverzuim moet u een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter.

Frequent ziekteverzuim ligt ingewikkeld

Bij frequent ziekteverzuim is het niet altijd duidelijk of het daadwerkelijk gaat om ziekte of dat er sprake is van verwijtbaar handelen van de werknemer. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die zich stelselmatig ziek meldt als hij een zwaar weekend heeft gehad. Daarnaast kunnen zich omstandigheden voordoen die aan de werkgever te wijten zijn, bijvoorbeeld slechte arbeidsomstandigheden in uw onderneming of het stellen van te hoge eisen aan werknemers. Daarom moet een rechter zich over deze omstandigheden (geschillen) buigen, hij kan een goede afweging hierbij maken. Deze omstandigheden kunnen zich ook voordoen bij langdurig ziekteverzuim, maar dan hebben deze geschillen meestal al plaatsgevonden tijdens de eerste twee ziektejaren. Na deze twee ziektejaren hoeft UWV slechts te beoordelen of u aan de verplichtingen van de Wet Poortwachter heeft voldaan. Gaat het om frequent ziekteverzuim, dan moet u zich als werkgever wenden tot de kantonrechter zodat die, in deze complexere situatie, daarover kan oordelen.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over bovenstaand onderwerp, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!