U bent hier

6. Conflict oplossen met het Thomas-Kilmannmodel

Laatst gewijzigd: mei 2021

Waar mensen samenwerken, kunnen conflicten ontstaan. Dat is niet erg, zolang u het maar aanpakt. Vaak kunt u juist veel leren van een conflict en daarmee uw rol als leidinggevende versterken. Om te voorkomen dat een conflict escaleert, kunt u een van de conflictstijlen toepassen van het Thomas-Kilmannmodel. Welke stijl bij welke situatie past, leest u in dit hoofdstuk.

voorkeursstijl

toepassen

Iedereen heeft een eigen manier om met conflicten om te gaan. Kenneth Thomas en Ralph Kilmann (1974) hebben deze stijlen in kaart gebracht en hieruit vijf voorkeursstijlen gefilterd. Dit zogenoemde Thomas-Kilmannmodel is hét model over conflictstijlen en conflicthantering. Het model gaat ervan uit dat alle stijlen in bepaalde situaties geschikt kunnen zijn en dat er niet zoiets bestaat als de ‘beste’ stijl. Als leidinggevende moet u alle conflictstijlen kennen en ze kunnen toepassen als de situatie erom vraagt.

Ken als leidinggevende uw eigen conflictstijl! Zo bent u zich bewust van uw eigen gedrag en kunt u beter inspelen op andere conflictstijlen. Op internet zijn vele zelftests te vinden, maar u kunt ook een extern bureau inschakelen.

In alle organisaties waar mensen samenwerken, komen conflicten voor. Conflicten hebben een slechte naam, maar dat is niet altijd terecht. Als een conflict constructief wordt opgelost, kan het juist ook veel positiefs brengen. Zo biedt een uitgepraat conflict de kans om een dieper liggend probleem aan te pakken of het geeft u juist meer zicht op...
Het Thomas-Kilmannmodel is een wereldwijd bekend, en zeer populair conflicthanteringsmodel onder leidinggevenden en managers. Het geeft inzicht in uw eigen conflictstijl en in die van anderen. Ook beschrijft het situaties waarin de verschillende conflictstijlen zinvol kunnen zijn. 6.2.1 Uitgangspunt Het Thomas-Kilmannmodel gaat uit van het idee...