U bent hier

2. Juridisch kader voor aansprakelijkheid

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: oktober 2021

Als uw bv niet meer in staat is om aan haar verplichtingen te voldoen, kunt u als bestuurder aansprakelijk worden gesteld als u uw taken onbehoorlijk heeft vervuld. Steeds vaker vallen bij faillissementen verwijten van onbehoorlijk bestuur en wanbeleid. Iets waartegen u uzelf alleen kunt wapenen door uw handelen.

Op grond van artikel 2:9 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is iedere bestuurder gehouden aan een behoorlijke taakvervulling tegenover de bv. Als dit niet het geval is, kunt u hiervoor aansprakelijk worden gesteld. De wetgever geeft niet aan waar de grens exact ligt tussen behoorlijke en onbehoorlijke taakvervulling.

algemene 
gedragsnorm

Artikel 2:9 BW is een ‘algemene gedragsnorm’ en de invulling hangt af van het specifieke geval. Aan de hand van de omstandigheden beoordeelt de rechter of u uw bestuurstaken naar behoren heeft vervuld.

Als bestuurder kunt u persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. ‘Intern’ door de bv (en haar aandeelhouders of bestuurders), en ‘extern’:

  • door de curator als de bv failliet is gegaan;
  • door een partij die door toedoen van uw bv schade heeft geleden, waarbij u als bestuurder persoonlijk verantwoordelijk kan worden gehouden voor die schade.
Voor aansprakelijkheid op grond van artikel 2:9 BW is vereist dat u als bestuurder een ‘ernstig verwijt’ kan worden gemaakt. Dit wordt beoordeeld aan de hand van alle omstandigheden van het geval. Hierbij kijkt de rechter naar: de aard van de door de rechtspersoon uitgeoefende activiteiten; de in het algemeen daaruit voortvloeiende risico’s; de...
Externe aansprakelijkheid ontstaat als bij het faillissement van de bv blijkt dat u uw taken onbehoorlijk heeft vervuld én dit een belangrijke oorzaak van het faillissement is. Dit is bijvoorbeeld automatisch het geval als de bv geen behoorlijke boekhouding heeft gevoerd of als u de jaarrekeningen niet tijdig hebt gedeponeerd (hoofdstuk 4). De...
Als bestuurder kunt u bijvoorbeeld tegenover een afnemer, leverancier en zelfs (de medebestuurders van) uw eigen bv komen te staan, als zij u privé aansprakelijk achten voor de schade van uw handelen als bestuurder van de bv. De eisende partij kan dan een civiele procedure tegen u als gedaagde partij instellen om haar recht te halen. Partijen Bij...