Overheid straks afstraffen voor late betaling

Als u zaken met de overheid doet, is dit vrijwel zeker niet uw snelst betalende debiteur. Op dit moment is er echter een Europese richtlijn in de maak om de betaaltermijnen van alle overheden en sancties bij de overschrijding hiervan vast te leggen. Betaalt een debiteur – inclusief de overheid – te laat, dan mag u de wettelijke rente bij handelstransacties als boete in rekening brengen als er niets anders is afgesproken.

Het lakse betalingsgedrag van de overheid kwam onlangs in het nieuws toen de gemeente Noorderveld aankondigde om facturen pas na 60 dagen te gaan betalen. Als crediteuren hun geld eerder wilden hebben, moesten ze de gemeente 2% korting op het factuurbedrag geven. Omdat de overheid een voorbeeldfunctie heeft, werden hier Kamervragen over gesteld. Het antwoord hierop luidde dat een gemeente zelf zijn betalingstermijnen mag vaststellen, maar dat dit bij de invoering van de Europese richtlijn verleden tijd is. Ook lagere overheden moeten zich namelijk aan de richtlijn gaan houden. De Europese Commissie kennende gaat dit echter nog wel even duren.

Wettelijke rente toepassen bij geen afspraak

In principe kunt u altijd samen met uw klant of leverancier een betalingstermijn afspreken en de consequenties vastleggen als deze niet wordt nagekomen. Dit kan ook in de algemene voorwaarden. Als u geen betalingstermijn overeenkomt, geldt een betalingstermijn van 30 dagen. Wordt deze termijn overschreden, dan geldt de wettelijke rente voor handelstransacties als sanctie. Zoals u op 25 november kon lezen op deze website, bedraagt de wettelijke rente voor handelstransacties op dit moment 8%.