Participatiewet in strijd met VN-verdrag?

Het College voor de Rechten van de Mens waarschuwt ervoor dat de Participatiewet en het bijbehorende quotum mogelijk in strijd zijn met het gehandicaptenverdrag van de Verenigde Naties. De wet ondersteunt namelijk slechts een deel van de mensen met een arbeidsbeperking. De Eerste Kamer heeft inmiddels ingestemd met de Participatiewet.

Het College voor de Rechten van de Mens geeft aan dat door de Participatiewet en de Quotumwet niet alle mensen met een beperking ondersteund worden bij het vinden van een baan. Alleen mensen die nu een uitkering krijgen of bij een sociale werkvoorziening werken, worden begeleid naar een baan bij een reguliere werkgever. Dat is strijdig met het gehandicaptenverdrag van de Verenigde Naties dat Nederland dit jaar wil bekrachtigen.

Arbeidsgehandicapten buiten de doelgroep worden achtergesteld

Omdat alleen arbeidsgehandicapten die vallen in de doelgroep van de Participatiewet meetellen voor het quotum arbeidsgehandicapten, vreest het College dat deze mensen voorrang krijgen als een organisatie op zoek is naar nieuwe werknemers. Dat zou kunnen leiden tot het achterstellen van arbeidsgehandicapten die niet in de doelgroep van de Participatiewet vallen. Daarnaast kan ook binnen de doelgroep van de wet ongelijke behandeling ontstaan, omdat gemeenten met de sociale partners hebben afgesproken om eerst Wajongers en werknemers die nu op de wachtlijst voor de sociale werkplaats staan te helpen.

Ook Eerste Kamer stemt in met Participatiewet

De Eerste Kamer heeft op 1 juli 2014 – als laatste partij – ingestemd met de Participatiewet. U las al over deze wet in het bericht ‘Wetsvoorstel Participatiewet ligt bij de Kamer’. De wet wordt nu definitief per 1 januari 2015 van kracht. Afgesproken is dat werkgevers vóór 2026 gezamenlijk 100.000 arbeidsplaatsen realiseren voor arbeidsgehandicapten. Slagen ze hier niet in, dan kan in overleg met bonden en werkgevers de Quotumwet in werking treden. Die schrijft voor hoeveel extra arbeidsplaatsen elke werkgever moet realiseren. Voldoet de werkgever  hier niet aan, dan kan hij een boete krijgen. De Quotumwet is nog niet afgehamerd, maar op 1 juli naar de Tweede Kamer gestuurd voor behandeling.