Pauze van het werk is nodig voor herstel

Leefstijlprogramma’s op de werkvloer zijn vaak gericht op het verminderen van de behoefte aan herstel na het werk. Uit recent promotieonderzoek aan het VUmc blijkt dat die behoefte niet zozeer vermindert, maar dat werknemers wel meer bewegen, minder zitten, productiever zijn en meer werk aankunnen na het volgen van zulke programma’s.

De lunchpauze overslaan is onverstandig, maar soms schiet het er nu eenmaal bij in. Toch moet u alert zijn dat dit geen gewoonte wordt. Een moment van rust en herstel zorgt ervoor dat werknemers zich kunnen opladen voor nieuwe taken en werkzaamheden. Bij werknemers die veel behoefte hebben aan zulke herstelmomenten, gaat het overslaan van pauzes vaak samen met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een burn-out, hart- en vaatziekten en klachten aan het bewegingsapparaat. Leefstijlprogramma’s op het werk kunnen zich dan ook het beste richten op het verlagen van de herstelbehoefte. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Jennifer Coffeng aan het VUmc.

Bewegen op de werkvloer stimuleren

Voor het onderzoek volgden ruim 400 personen een leefstijlprogramma. Dat bestond onder meer uit aanpassingen om bewegen op de werkvloer te stimuleren. Denk aan  staand vergaderen en het aanbieden van sportieve activiteiten (tafeltennis) of stickers van voetstappen op de vloer om medewerkers te motiveren de trap te nemen in plaats van de lift. Ook kregen leidinggevenden een training om hun team te motiveren meer te bewegen en te ontspannen op het werk. Op een social media-platform konden medewerkers afspraken maken om te gaan hardlopen of wandelen. De vermoeidheid nam af, de productiviteit nam toe, werknemers namen meer beweging en pauzeerden vaker.