Psychische klachten door restschuld woning

Door de ingestorte woningmarkt hebben steeds meer werknemers een restschuld. Deze schuld gaat hen niet in de koude kleren zitten. De kans is groot dat ze last krijgen van psychische klachten zoals spanning, stress en slapeloosheid. Soms resulteert het zelfs in depressie. Om medewerkers toch inzetbaar te houden, kan schuldhulpverlening helpen.

Door financiële omstandigheden is een huiseigenaar steeds vaker genoodzaakt zijn huis te verkopen. Verkoopt hij het huis voor dezelfde prijs als bij aankoop, dan kan hij zijn hypotheeklening volledig afbetalen. Is de verkoopprijs van het huis lager dan de oorspronkelijke waarde, dan komt de huiseigenaar echter geld tekort voor de volledige afbetaling. Zo’n restschuld komt steeds vaker voor. Beschikt de huiseigenaar niet over de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) of heeft hij onvoldoende financiële middelen, dan blijft de restschuld waarschijnlijk als een donderwolk boven zijn hoofd hangen.

Hulpverlening bij restschuld

Werknemers zullen niet te koop lopen met deze last, terwijl ze wel gebukt kunnen gaan onder de financiële en psychische gevolgen van de restschuld. Zodra de restschuld de medewerker mentaal beïnvloedt, functioneert hij waarschijnlijk minder in het dagelijks leven. Ook uw organisatie heeft hier last van. U kunt slecht functionerende medewerkers op termijn langs de bedrijfsarts sturen, maar het is maar de vraag wat die kan doen. De oorzaak is immers een financieel probleem. De medewerker kan in een dergelijk geval hulp zoeken bij een instantie die professionele begeleiding biedt bij het afbouwen van schulden. De werknemer heeft hierbij keus, want het aanbod en de vraag naar schuldhulpverlening is door de crisis enorm gegroeid.

Op Wijzeringeldzaken.nl draagt de overheid diverse oplossingen aan voor de aflossing van restschulden. Voor verdere hulp (voor medewerkers en hun werkgever) kunt u terecht bij het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).