Redelijkheid vereist bij aanvraag zorgverlof

Bij een verzoek om zorgverlof – volgens het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden – kan een werkgever een werknemer straks vragen om het zorgverlof te verantwoorden. Wat betekent dit in de praktijk?

In het bericht ‘Wijzigingen WAZO door de Tweede Kamer’ kon u lezen dat de zogenoemde personenkring voor kortdurend en langdurend zorgverlof wordt uitgebreid. Uit de memorie van antwoord (pdf) werd onlangs duidelijk voor wie werknemers het zorgverlof straks kunnen opnemen.

Sociale relatie met verzorgde aantonen

Voor eerste en tweedegraads bloedverwanten (zoals ouders, kinderen, grootouders, kleinkinderen en broers of zussen) geldt dat de werknemer het zorgverlof sowieso kan opnemen, ook zonder dat er sprake is van veelvuldig contact. Maar naarmate de familieband verder weg is (nichten, neven of schoonfamilie) of ontbreekt (huisgenoot), moet de werknemer kunnen aantonen dat hij een sociale relatie heeft met de persoon die hij verzorgt en dat hij degene is die redelijkerwijs de zorg op zich zou moeten nemen. De werkgever kan dan dus aan de werknemer vragen om dit te verantwoorden.

Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden bij Eerste Kamer

Minister Asscher en staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben een verzoek ingediend aan de Eerste Kamer om het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden nog dit jaar te behandelen, zodat het voorstel begin 2015 in werking kan treden. Voor de nieuwe regels voor zorgverlof en de uitbreiding van zwangerschapsverlof bij meerlingzwangerschappen geldt waarschijnlijk een uitgestelde inwerkingtreding, omdat voor deze maatregelen meer voorbereiding nodig is.