Regel interne hulp met ‘Goede BHV prakijken’

Voor tips en inspiratie om de bedrijfshulpverlening binnen uw organisatie op de rails te krijgen, kunt u eens een kijkje nemen in het gratis boekje ‘Goede BHV praktijken, zo organiseer je interne noodhulp’. In het boekje zijn bijna 50 praktijkvoorbeelden opgenomen van organisaties die hebben meegedaan aan de ‘Goede-praktijken-competitie’.

In het boekje ‘Goede BHV praktijken, zo organiseer je interne noodhulp’ (pdf) vindt u praktische voorbeelden en tips om de BHV binnen uw organisatie te optimaliseren. Dit project is uitgevoerd door TNO, de Octaaf Groep en VeiligheidNL met ondersteuning van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Oefen in de praktijk met bedrijfshulpverlening

In de top 15 tips wordt gewezen op het belang van oefenen. Probeer dat oefenen zoveel mogelijk in de praktijk te doen, maar als dat niet lukt is het ook mogelijk om op een grote plattegrond te oefenen. Bij de praktijkvoorbeelden van de organisaties vindt u nog veel meer tips. Ten slotte zijn er 20 veel gestelde vragen opgenomen, zoals: ‘Welke opleiding moeten BHV’ers hebben?’ of ‘Hoe vaak moeten we een ontruimingsoefening houden?’

Aantal BHV’ers ligt niet wettelijk vast

Uw organisatie moet maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat de interne bedrijfshulpverlening op orde is. Het aantal BHV’ers in uw organisatie is niet vastgelegd in de wetgeving. U moet dus zelf inschatten hoeveel  BHV’ers uw organisatie nodig heeft en daarvoor maakt u bijvoorbeeld gebruik van de grootte van de organisatie, het aantal werknemers en de informatie uit de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Ook het boekje ‘Goede BHV praktijken, zo organiseer je interne noodhulp’ helpt u om een goede inschatting te maken.