Ruimere mogelijkheden verlof voor ouders

Als er een kindje wordt geboren, krijgt de partner van de moeder in de toekomst langer kraamverlof. Als de moeder van het kind onverhoopt komt te overlijden bij de bevalling, krijgt haar partner recht op haar bevallingsverlof. Dit zijn twee van de maatregelen waarmee het kabinet het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden gaat uitbreiden.

Zoals u eerder al kon lezen in 'Concrete plannen voor uitbreiding zorgverlof', wil het kabinet de Wet arbeid en zorg moderniseren. In een nota van wijziging (pdf) op het Wetsvoorstel modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden zijn een aantal regelingen voorgesteld die het voor medewerkers makkelijker moeten maken om werk en zorg te combineren:

  • Vaders kunnen in de toekomst het bevallingsverlof van hun vrouw overnemen als zij na de geboorte van een kind overlijdt. Pasgeboren baby’s moeten namelijk kunnen rekenen op zorg van een ouder, ook bij onvoorziene omstandigheden.
  • De partner van een bevallen vrouw krijgt recht op vijf in plaats van twee dagen kraamverlof. Hiervan betaalt de werkgever (net als nu) twee dagen. De rest van het partnerverlof is een voorschot op het onbetaalde ouderschapsverlof.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het grootste deel van deze maatregelen via een nota van wijziging op het wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Voor het overnemen van het bevallingsverlof door de vader bij overlijden van de moeder komt nog een aanvullende nota van wijziging.

Combinatie van werk en zorg voor steeds meer medewerkers problematisch

Het extra zorg- en partnerverlof komt bovenop de maatregelen die het opnemen van verlof gemakkelijker maken. Het kabinet wijzigt de verlofregelingen van de Wet arbeid en zorg en de Wet aanpassing arbeidsduur omdat steeds meer medewerkers ook zorgtaken hebben en het werk en de zorg moeilijk kunnen combineren. Steeds meer medewerkers besluiten hierdoor minder te gaan werken of stoppen er zelfs helemaal mee. Vaak betreft het vrouwen omdat zorgtaken nog steeds voornamelijk op hun bordje terechtkomen. Het Wetsvoorstel modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden ligt al sinds 2011 bij de Tweede Kamer. Pas als de Tweede en Eerste Kamer instemmen met het wetsvoorstel én de nota van wijzigingen, zijn de maatregelen een feit.