Sportende baas is goed voor tevredenheid

‘Sporten is goed tegen stress’ klinkt als een open deur. Maar onderzoekers van de universiteit Northern Illinois ontdekten dat sporten ook een ander gunstig effect heeft: het regelmatig doen van fysieke oefeningen werkt als buffer tussen het ervaren van stress en het negatief afreageren op medewerkers.

Een leidinggevende moet vaak in een veeleisende omgeving presteren. Hij kan dan ook vatbaar zijn voor de negatieve gevolgen van zijn drukke baan: dit leidt tot stress. Sommige leidinggevenden reageren hun frustraties af op hun werknemers. Zo kunnen ze hun werknemers beledigen in het bijzijn van anderen of zeggen dat hun gedachten en gevoelens dom zijn. De onderzoekers van Northern Illinois vroegen zich af of sport en beweging dit tegengaat. Het blijkt dat gestreste leidinggevenden dubbel profijt hebben van sporten: ze zijn niet alleen fit en gezond, ze behouden ook een goede relatie met hun werknemers.

De stress blijft, maar sporten vermindert afreageren

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat leidinggevenden evenveel stress hebben, ongeacht hoe vaak en hoe intensief ze sporten. Het sporten had echter wel effect op het negatieve gevoel dat de werknemers ondervonden. Leidinggevenden met stress die weinig tot niet fysiek bewegen blijken het meest vatbaar te zijn voor het uitdragen van beledigend toezicht. Een gestreste leidinggevende die wel sport, blijkt zijn frustraties minder af te reageren op zijn werknemers. Dit komt het werkklimaat en de werknemerstevredenheid ten goede.

Adviseer om eens te gaan sporten

Merkt u dat leidinggevenden binnen uw organisatie onder druk staan en dat zij zich ook wel eens afreageren op werknemers, adviseer ze dan om eens te gaan sporten. Om een positief effect te behalen hoeven ze zich niet overdreven in het zweet te werken: één of twee keer per week middelmatig fysiek bewegen is al voldoende.