Strengere meldplicht bij ontslag

Vanaf 1 maart 2012 moet de werkgever ook het ontslag om bedrijfseconomische redenen melden als er een beëindigingovereenkomst is gesloten met een werknemer. Ontslaat een werkgever twintig of meer werknemers, dan moet de werkgever dit melden bij UWV WERKbedrijf en de vakbonden raadplegen. De Wet melding collectief ontslag (WMCO) wijzigt, met instemming van de Eerste Kamer, per 1 maart 2012.

Wilt u binnen drie maanden 20 of meer werknemers ontslaan, dan moet u dit schriftelijk melden bij UWV WERKbedrijf en de vakbonden. Op dit moment geldt deze meldingsplicht alleen voor ontslag door opzegging na toestemming van UWV WERKbedrijf of door ontbinding van de kantonrechter. Individuele afspraken met werknemers over de beëindiging van hun arbeidsovereenkomst zijn geen uitweg meer om de meldingsplicht te omzeilen. Bij een reorganisatie om bedrijfseconomische redenen doet de ontslagroute er niet meer toe, als er binnen drie maanden meer dan 20 ontslagen vallen.

Wachttijd opzegging één maand

Collectief ontslag moet een werkgever niet alleen bij de vakbond, maar ook bij de ondernemingsraad (OR) melden. U hoeft geen overeenstemming te bereiken met deze partijen. U heeft één maand wachttijd voordat u de arbeidsovereenkomst kan beëindigen. Stemt de vakbond in met het ontslag, dan geldt de wachttijd van één maand niet. Dit moet wel blijken uit een verklaring van de vakbond. De WMCO geldt alleen bij ontslag om bedrijfseconomische redenen. Houdt de werkgever zich niet aan de regels van meldingsplicht, dan is de overeenkomst nietig. Bijvoorbeeld doordat de werkgever niet 20 werknemers tegelijk ontslaat, maar dit in termijnen doet binnen de drie maanden. Deze ontslagen hoeft de werkgever dan ook niet melden bij UWV WERKbedrijf en de vakbonden.