Teken voor een homovriendelijke werkomgeving

Afgelopen week tekenden 11 grote organisaties de Verklaring van Amsterdam. Deze verklaring is afkomstig van stichting Workplace Pride. Door te tekenen beloven de organisaties om de werkomgeving voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgendere (LHBT) werknemers te verbeteren.

Volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (pdf) durft een derde van de werknemers nog steeds niet uit de kast te komen. De Verklaring van Amsterdam geeft de organisaties een plan van aanpak om zo LHBT-werknemers een betere werkomgeving te geven. In dit actieplan staan tien punten waar de organisaties aan moeten werken. Er moet bijvoorbeeld een nauwe samenwerking komen tussen de werkgevers en de LHBT-partners om zo de beschikbare kennis optimaal te benutten.

Psychosociale arbeidsbelasting in RI&E

In artikel 3, lid 2 Arbowet staat dat het beleid van een organisatie zich moet richten op het voorkomen van psychosociale arbeidsbelasting en als dat niet mogelijk is, het zo veel mogelijk moet beperken. Onder psychosociale arbeidsbelasting valt onder andere pesten en discriminatie. LHBT-werknemers kunnen te maken krijgen met psychosociale arbeidsbelasting. Aan u dan ook de taak om dit onderdeel op te nemen in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en de psychosociale arbeidsbelasting zo veel mogelijk tegen te gaan. Op de website van workplacepride.org kunt u de Verklaring van Amsterdam (pdf) bekijken.