Thuiswerkplek is ook uw verantwoordelijkheid

Steeds meer werknemers werken thuis. Ondanks dat werknemers dan niet fysiek aanwezig zijn op kantoor, blijft uw organisatie verantwoordelijk voor hun gezondheid. Hun thuiswerkplek moet dan ook voldoen aan enkele eisen. De vaktool van Rendement kan u hierbij helpen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aandeel werknemers dat tussen 2005 en 2012 minstens één uur thuis werkte, toenam van 25% naar ruim 30%. Ook al verschijnen werknemers een deel van de werkweek niet op kantoor, de werkgever blijft verantwoordelijk voor hun gezondheid. De werkgever heeft namelijk ook een zorgplicht als werknemers ‘plaatsonafhankelijk werken’. Hieronder valt werken vanuit huis.

Checklist ergonomische voorwaarden van de thuiswerkplek

Als een werknemer schade oploopt als gevolg van de werkzaamheden of de arbeidsomstandigheden op de thuiswerkplek, is de kans aanzienlijk dat een rechter de werkgever aansprakelijk houdt. Het is dus belangrijk dat de thuiswerkplek gezond en veilig is. Hiervoor gelden een aantal wettelijke en ergonomische eisen. Welke dat zijn, vindt u in de vaktool ‘Eisen aan de thuiswerkplek’.
In deze vaktool vindt u niet alleen de ergonomische eisen aan de thuiswerkplek, maar ook informatie over benodigde apparatuur en tips om de gebruikte apparatuur en internetverbinding te beveiligen.

Beoordeel of de thuiswerkplek geschikt is

Geef deze checklist mee aan werknemers en vraag hun aan de hand daarvan de thuiswerkplek te controleren. De ingevulde formulieren kunt u gebruiken bij het actualiseren van de risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E). Vraag werknemers ook om foto’s te maken van hun werkplek. Op die manier kunt u beoordelen of de thuiswerkplekken geschikt zijn. En komt de inspectie langs, dan kunt u aantonen dat u er alles aan heeft gedaan om voor een goede werkplek te zorgen, ook thuis.