Vanaf 2010 opgaaf intracommunautaire prestaties

Doet u zaken in andere landen van de EU? Dan vraagt de Belastingdienst vanaf volgend jaar elk kwartaal een opgaaf van uw intracommunautaire prestaties (ICP). Daarvoor is een nieuw formulier ontworpen, waarop u zowel diensten als leveringen moet vermelden. Het formulier lijkt heel erg op het bestaande formulier intracommunautaire leveringen (ICL).

Op de normale btw-aangifte vermeldt u elk tijdvak de omzet van zowel de geleverde diensten als de omzet van geleverde goederen. Het is verstandig om in uw boekhouding daarvoor verschillende btw-codes te gebruiken, zodat de periodieke btw-aangifte eenvoudig is samen te stellen. De opgaaf ICP moet aansluiten op de ingeleverde btw-aangiftes. Een goed boekhoudprogramma zal ook die informatie aan u kunnen leveren en voor een goede aansluiting zorgen.

Elektronisch indienen

De opgaaf ICP moet u in principe eens per kwartaal verstrekken. Er geldt een uitzondering op deze hoofdregel: als uw onderneming voor meer dan € 100.000 per kwartaal aan andere ondernemers binnen de EU levert, moet u de opgaaf ICP elke maand aan de Belastingdienst verstrekken. Het is dus mogelijk dat uw tijdvak voor de btw-aangifte afwijkt van dat voor de opgaaf ICP. Net zoals de btw-aangifte kunt u de opgaaf ICP elektronisch verzenden. Dat kan vanuit uw boekhoudprogramma of via de website van de Belastingdienst. Als uw onderneming een dienst van een buitenlandse leverancier afneemt, geeft u de btw vanaf 1 januari 2010 aan op uw eigen btw-aangifte. Voor diensten die uw onderneming aan buitenlandse afnemers verleent, wordt de afdracht van btw verlegd naar het land waar de afnemer is gevestigd. Daarvoor geldt vanaf volgend jaar dus de opgaaf ICP. De buitenlandse btw kunt u - waarschijnlijk vanaf volgend jaar - ook via uw eigen (elektronische) btw-aangifte terugvragen.

U moet blijven voorbereiden

Vorige week kon u in deze nieuwsbrief al lezen dat de Belastingdienst de ingangsdatum van 1 januari 2010 waarschijnlijk niet gaat halen omdat de software dan nog niet klaar zal zijn. Toch houdt de Belastingdienst met alle voorbereidingen vast aan de officiële ingangsdatum. U zult dus ook zelf door moeten blijven gaan met uw eigen voorbereidingen. We houden u uiteraard op de hoogte van alle ontwikkelingen.