Voorkom beroepsziekte met een lijst van A tot Z

Met preventieve maatregelen is het mogelijk om de meeste beroepsziekten onder de werknemers te voorkomen. Maar om een goed beleid op te stellen, moet u wel eerst weten op welke beroepsziekten de werknemers de hoogste risico’s lopen. Daarvoor maakt u gebruik van het overzicht van beroepsziekten van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB).

Soms is er bij verzuimende werknemers meer aan de hand dan alleen een verkoudheid. Gaat het om een beroepsziekte, dan leidt dat soms tot blijvende gevolgen voor de gezondheid van de werknemer. Als arboprofessional moet u er alles aan doen om beroepsziekten zo veel mogelijk te voorkomen. Daarvoor neemt u in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) een overzicht op van de mogelijke beroepsziekten in de organisatie. Op de website van het NCvB vindt u alle beroepsziekten van A tot Z. Daar vindt u meer informatie over bijvoorbeeld de burn-out, RSI en rugklachten.

NCvB geeft tips bij de preventie van beroepsziekten

In het plan van aanpak gaat u vervolgens aan de slag met de preventie van beroepsziekten. In het overzicht van beroepsziekten op de website van het NCvB vindt u voor elke beroepsziekte ook voorbeelden van preventieve maatregelen. De bedrijfsarts kan vaststellen of er bij een werknemer sprake is van een beroepsziekte en hij is ook verplicht om de beroepsziekte door te geven aan het NCvB. Daardoor kan het overzicht van beroepsziekten steeds worden aangevuld.

Lagere productiviteit of claim door beroepsziekte

Er is sprake van een beroepsziekte als de werknemer ziek is door een belasting die hoofdzakelijk het gevolg is van het werk of de werkomstandigheden. De werknemer zou dus niet ziek zijn geworden als die ongezonde of onveilige werkbelasting er niet was geweest. Een beroepsziekte tast niet altijd alleen de gezondheid van de werknemer aan; er kan ook sprake zijn van een lagere productiviteit en misschien moet de werkplek of de functie van de werknemer worden aangepast. Ten slotte kan een beroepsziekte leiden tot langdurige arbeidsongeschiktheid en misschien wel een juridische claim op het bordje van de werkgever.