Voorkom gehoorschade bij werknemers

Gehoorschade onder werknemers is al jarenlang de meest gemelde beroepsziekte bij het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten. Werkgevers zijn op basis van de Arbowet verplicht om hun werknemers te beschermen tegen schadelijk geluid. U kunt uw werknemers bijvoorbeeld gehoorbescherming aanbieden.

Uit de Nationale Registratie Beroepsziektes over 2012 (pdf) blijkt dat 43,7% van alle gemelde beroepsziekten in 2012 klachten aan het gehoor betrof. De meeste meldingen kwamen van werknemers in de bouwsector. Daarnaast blijken jongeren een risicogroep te vormen, omdat zij ook in hun vrije tijd veel worden blootgesteld aan lawaai, bijvoorbeeld door het bezoek aan discotheken en festivals. Gehoorschade – ook wel lawaaislechthorendheid genoemd – kan niet herstellen, maar wel worden voorkomen.

Onderzoek doen naar geluidsniveau

Er is sprake van schadelijk geluid als dat harder is dan 80 decibel. Een algemene inventarisatie van het geluidsniveau en de risico’s van lawaai op het werk kunt u opnemen de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). U kunt werknemers ook individueel laten testen om te zien of zij gehoorschade hebben opgelopen. Deze test kunt u opnemen in het preventief medisch onderzoek (PMO). Verder kunt nog andere maatregelen nemen om gehoorschade te beperken. Denk aan het geven van voorlichting aan werknemers om hen bewust te maken van de risico’s en het aanbieden van gehoorbescherming. Meer over mogelijke maatregelen die u kunt treffen, kunt lezen in de vaktool ‘Preventie van lawaaislechthorendheid’.