Door vroege werktijden daalt productiviteit

Morgenstond, goud in de mond? Nee. Slecht nieuws voor de vroege vogels onder ons: vroeg opstaan is helemaal niet gezond. Volgens onderzoek kan vroeg opstaan het risico op hart- en vaatziekten, zoals hoge bloeddruk en beroertes, vergroten. Slaapgebrek heeft bovendien ingrijpende gevolgen voor het geestelijk en lichamelijk welzijn.

De productiviteit daalt, werknemers zijn ongeïnspireerd en prikkelbaar. In de Verenigde Staten zijn nog steeds werkgevers die hun werknemers 's middags even een dutje laten doen. Na zo'n powernap kan uw personeel er weer een paar uurtjes tegenaan.

To shift or not to shift

Hoe u de werktijden bij uw organisatie ook zijn, u doet er goed aan werknemers aan één shift te verbinden. Steeds maar weer een ander rooster (dan weer 's morgens, dan weer 's avonds) is killing. De wetenschappers zijn het er over eens: bedrijven zouden snelroterende diensten moeten afschaffen: ‘To shift or not to shift'. Juist in Nederland komen snelroterende diensten nog vaak voor. In de Verenigde Staten - toch niet het land dat uitblinkt in royale arbeidsvoorwaarden - duren nachtdiensten meestal zeven dagen of langer.