Vuvuzela is leuk maar ook schadelijk

Is het leuk of lastig getoeter? Hoe zit het nou met vuvuzela's tijdens zo'n potje voetbal kijken op het werk? U moet rekening houden met de gezondheid van alle werknemers. De Europese arbowetgeving schrijft werknemers al gehoorbescherming voor bij blootstelling aan meer dan 80 decibel, terwijl uit de oorspronkelijke vuvuzela maar liefst 127 decibel komt!

De vuvuzela-toeters kunnen bijzonder hinderlijk zijn. Geluidsmannen zijn voortdurend bezig om voor tv-uitzendingenhet geluid  in de WK-stadions te dempen. Maar nog steeds is het geluid storend en schadelijk. Op uw werk zijn er vast ook zulke toeters. Wat te doen? Of u kiest ervoor om ze op de werkplek te verbieden of u gaat voor 'zachtere' vormen. Die zijn er namelijk ook: de makers van de beruchte vuvuzela brachten onlangs een aangepaste toeter op de markt die dankzij een ander mondstuk 20 decibel minder lawaai produceert dan de originele. De geluidssterkte van de oorspronkelijke toeter is vergelijkbaar met het geluid van een straaljager. De afname van 20 decibel brengt het geluid terug tot zo'n 107 decibel: het geluid van een voorbijrijdende trein. 

Als een trompet

De vuvuzela's zijn geïnspireerd op ouwe Zuid-Afrikaanse instrumenten die gemaakt werden van de hoorns van koedoe's, een soort antilopes. Het instrument bestaat vandaag de dag uit een ongebogen houten of plastic buis van circa 62 cm. met aan het uiteinde een kleine beker. Aan het andere uiteinde bevindt zich een mondstuk waarop geblazen wordt als een trompet. Door de spanning op de lippen te veranderen kunnen andere natuurtonen worden voortgebracht.