Werkgevers mkb weten weinig van verzuim

Uit de MKB Barometer personeelszaken blijkt dat werkgevers binnen het midden- en kleinbedrijf (mkb) weinig kennis hebben van procedures rond ziekte en verzuim. Dat kan nadelige financiële gevolgen hebben, bijvoorbeeld als UWV een loonsanctie oplegt wegens onvoldoende re-integratie-inspanningen.

Binnen het mkb zijn werkgevers slecht op de hoogte van de wet- en regelgeving die geldt als een werknemer arbeidsongeschiktheid raakt. Dat blijkt uit resultaten van de MKB Barometer personeelszaken waarvoor ruim 400 organisaties zijn ondervraagd. Als uw organisatie niet de juiste stappen neemt tijdens ziekte en re-integratie kan dat vervelende gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat u ervoor zorgt dat uw werkgever op de hoogte is van alle regels die voor hem gelden als een werknemer arbeidsongeschikt raakt.

Werkgever is eindverantwoordelijk voor de re-integratie

UWV kan een loonsanctie opleggen aan een werkgever die niet aan zijn re-integratieverplichtingen voldoet. In het slechtste geval moet u dan nog één jaar langer het loon doorbetalen van de zieke werknemer. Uit de resultaten van de MKB Barometer personeelszaken blijkt dat veel werkgevers de eindverantwoordelijkheid voor de re-integratie afschuiven naar de arbodienst. Het is echter zo dat de werkgever eindverantwoordelijk is voor de re-integratie en daarmee voor de financiële gevolgen. Alleen als de arbodienst met opzet of bewust roekeloos handelde, mag hij een loonsanctie op de arbodienst verhalen. Houd ook de algemene voorwaarden van de arbodienst in de gaten. Daarin wordt aansprakelijkheid soms beperkt of zelfs helemaal uitgesloten.