Werknemer moet zelf duurzaam inzetbaar blijven

Duurzame inzetbaarheid is iets waar werknemers vooral zelf aan moeten werken, zo blijkt uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid onder HRM’ers. HRM’ers willen werknemers wel helpen om hun eigen verantwoordelijkheid voor de loopbaan te vergroten, maar zij vinden ook dat de loonstijging op basis van leeftijd niet vanzelfsprekend zou moeten zijn. Daarnaast zou demotie aan het einde van de loopbaan vanzelfsprekender moeten zijn.

Het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid werd gehouden onder bijna 5.000 HRM’ers uit grote organisaties in de zakelijke diensten, overheid en gezondheidszorg. De HRM’ers zijn van mening dat werknemers zelf verantwoordelijkheid moeten nemen op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Hierbij vindt 73% dat de werknemers wel hulp moeten krijgen bij het vergroten van de zelfregie bij hun loopbaan. Flexwerken en een persoonlijk opleidingsbudget behoren ook tot de mogelijkheden. Daar staat wel tegenover dat 74% van mening is dat het salaris niet altijd automatisch mee zou moeten stijgen met de leeftijd, want het salaris moet juist afhankelijk zijn van de ervaring en de beoordelingen van een werknemer. Ook demotie aan het einde van de loopbaan zou beter bespreekbaar moeten zijn.

Maatregelen om duurzame inzetbaarheid te bevorderen

Om de duurzame inzetbaarheid van de werknemers in uw organisatie te bevorderen, moeten zij de mogelijkheid hebben om zich te blijven ontwikkelen. U kunt bijvoorbeeld pleiten voor een persoonlijk opleidingsbudget voor werknemers. Ook gezondheid en vitaliteit spelen een rol bij het bevorderen van duurzame inzetbaarheid. Biedt werknemers bijvoorbeeld de mogelijkheid om deel te nemen aan een preventief medisch onderzoek (PMO). Zo kunt u eventuele gezondheidsproblemen tijdig signaleren en kunt u het takenpakket van uw medewerkers daarop eventueel afstemmen.
U kunt de uitkomsten van het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid aanvragen op het Platform Over Duurzame Inzetbaarheid.